Brúsenie

Hluchý a Beneš (2009) uvádzajú, že brúsenie je metódou obrábania kovov, ktorou sa dosahuje výsledná presnosť a hladkosť povrchu obrábaného materiálu alebo sa ním ostria ostatné nástroje. Ide o najhospodárnejšiu metódu opracovania kovov.

Ako nástroj brúsenia sa používa brúsny kotúč zhotovený z brúsnych zŕn. Hlavný rotačný pohyb vykonáva nástroj a vedľajší posuvný pohyb vykonáva obrábaný materiál. Zrná brúsneho kotúča sú spojené do tuhého telesa vyhovujúceho tvaru, štruktúry a tvrdosti. Na základe toho môžeme povedať, že akosť brúsneho kotúča sa určuje zrnitosťou brusiva, tvrdosťou a štruktúrou kotúča. Pod zrnitosťou brusiva rozumieme rozmer zrna ako jeho šírku, dĺžku a výšku. Zrnitosť brusiva sa vyberá podľa druhu opracovávaného materiálu. V prípade tvrdosti kotúča hovoríme o odolnosti zŕn brusiva proti vyštiepeniu z brúsneho kotúča. Vyberá sa podľa spôsobu brúsenia a druhu opracovávaného materiálu. Štruktúra kotúča udáva jeho zloženie z hľadiska objemu brúsnych zŕn, pórov medzi zrnami a spojiva v kotúči. Čím je väčšia vzdialenosť medzi zrnami, tým je podľa normy vyššie číslo štruktúry. Štruktúra kotúča sa vyberá podľa spôsobu brúsenia, druhu opracovávaného materiálu a predpísanej kvality povrchu (Korenko a kol., 2014).

Podľa Korenka a kol. (2014) je možné brúsenie vykonávať valcovou časťou nástroja, ale aj jeho čelom. Metóda brúsenia sa využíva na opracovanie rôznych tvarov plôch, a to rovinných, tvarovaných a valcových, ktoré môžu byť vnútorné alebo vonkajšie. Na základe odlišných obrábaných plôch je potrebné využívať rôzne tvary brúsnych kotúčov, ktoré sú zobrazené na nasledujúcom obrázku 22.


Obrázok 22 Tvary brúsnych kotúčov
Prameň: Korenko a kol., 2014.

Na obrázku 22 môžeme vidieť tvary brúsnych kotúčov: a, b - plochý, c - s jednostranným vybraním, d - na ostrenie vrtákov, e - prstencový, f - so skoseným vybraním, g - jednostranne skosený, h - hrncový, i - podávací pre bezhrotové brúsky, j - zaoblený, k - hrncový s veľkou dierou, l - miskový, m - kužeľový, n - na ostrenie nožov žacích strojov, o - tanierový na brúsenie ozubených kolies, p - tanierový, r - na ostrenie fréz, s - rezací na kameň, t - obojstranne skosený, u - rezací a drážkovací brúsny kotúč.

Stroje na brúsenie, tzv. brúsky môžeme rozdeliť podľa spôsobu práce a účelu na hrotové, bezhrotové, na diery, rovinné, špeciálne, na nástroje. Hrotové brúsky sa využívajú brúsenie vonkajších kužeľových a valcových plôch obrábaného materiálu upnutého medzi hroty. Bezhrotové brúsky majú rovnaké využitie ako hrotové, ale odlišujú sa v spôsobe upnutia materiálu. V tomto prípade sa opiera o plochu pravítka a je umiestnený medzi dva kotúče. Brúsky na diery obrábajú vnútorne rotačné plochy. Rovinné brúsky sa využívajú na opracovanie rovinných a tvarových plôch. Medzi špeciálne brúsky patria kopírovacie brúsky. Poslednými zo spomenutých sú brúsky na nástroje, medzi ktoré zaraďujeme napríklad dvojkotúčové brúsky používané na ostrenie sústružníckych nožov (Korenko a kol., 2014).


 © 2019 Ondrej Vadovický
Vytvorené službou Webnode
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky